Lofoten
Skrevet av
09.04.2013


Ja nå har jeg faktisk vært i Nord-Norge en god stund. Tok tog og buss nordover før påske. Denne gangen reiser jeg kollektivt, delvis for å “legitimere” litt heli-råning som fant sted på Andørja i begynnelsen av oppholdet, delvis fordi jeg er blakk. Det er en smule pinlig hvor sterkt dobbeltmoralen herjer blandt friluftsfolk nå til dags, meg selv inkludert. Da snakker jeg om friluftsfolkene som har en smule engasjement for miljø og kommende generasjoner. Det finnes jo også de som ikke deler bekymringene om samfunnets utvikling og påvirkning av omgivelsene, men som heller gleder seg over vår deilige natur, med pudder til pungen, pils i solveggen og pølser på engangsgrillen. (dem om det).

Det er utfordrende å være miljøbevisst (f.eks. reise lite) og samtidig ha god progressjon i alpine ferdigheter, men når jeg først er ute på glattisen og stigmatiserer kan jeg jo trekke fram en gruppe til. De “lokale radikale”. Det er de som er tilfreds med der de bor, er kreative og ser mulighetene i sitt nærmiljø. Det er disse som sitter på lokalkunnskapen om områdene du besøker, det er de som alltid finner god snø og tørr stein, disse folka går ikke over bekken etter vann og slipper bomturer. Det er disse folka som finner nye ruter i fjellet når de er lei de gamle, de lokale pionerene. I tillegg så trenger de ikke føle seg som hyklere i miljødebatter på seine nachspiel.

Jeg vil gjerne sjenke litt respekt til alle som ser mulighetene i sitt nærmiljø og ikke bare på lavpriskalenderen til Norwegian, skål.

Med dette sagt så vil jeg vise frem en av få bra nedkjøringer vi har fått her oppe grunnet mye vær. Sånn går det når en går over bekken etter vann. (Men Lofoten er nyydelig da).

Lofoten-Unstad from Fjelltelegrafen on Vimeo.


Kontakt