Lofoten del 2
Skrevet av
15.04.2013


”Det feteste jeg har sett”, ”sykeste jeg har kjørt”, ”fineste runnet noen sinne”… vær på vakt, i Lofoten risikerer du inflasjon av superlativer.
Brorparten av fjelltelegraf-gjengen var samlet i Lofoten tidlig i april. Først på plass var undertegnede, Henrik og Mads Gausdal. Snøvær, vind og svært høy skredfare tvang oss ned i skogen og ut mot havet, hvor snøen var mer stabil. Fra Svolvær kan man gå fra sentrum og opp i lekent skogsterreng. Med havutsikt, selvfølgelig. Unstad, bedre kjent som Lofotens surfespot nummer en, byr også på frikjøring av god kvalitet. Her møter vi Thomas Tervamäki Kleiven, fotograf og journalist i Fri Flyt. Vi kjørte en renne som ender bokstavelig talt i fjæresteinen. Med et skredvarsel som viser tallet fire, er vi overrasket over hvor stabilt det er helt ute ved kysten (se video fra rennen i siste artikkel). Thomas drar oss med til Flakstad for en surf-session i solnedgang. Pudder og surf på samme dag. Lofoten leverer!
Magnus og Henning ankommer noen dager seinere, med på lasset har de sherpa og profesjonell bootpacker Martin Gammelsæter. Med i kofferten har de finvær og et skredvarsel som dropper til to over natten. Vi utnytter dette så godt vi kan. Dagene består i å sette seg i bilen og kjøre til vi ser noe vi vil kjøre. I enden av en vei nord i Flakstad kommune ligger et tettsted som heter Vikten. Mest kjent for Glasshuset og bygden som ligger nærmest ”indrefileten” i den potensielle oljeboringen i Lofoten. Men Vikten har også fjell, masse av det. Og en lokalbefolkning som står og jubler i det du kommer ned.
Min siste dag bestemmer vi oss for å prøve å gå inn til en renne som Henning og Magnus har sett på året i forveien. Denne er ikke tilgjengelig fra bilveien, men vi vurderer den tre kilometer lange anmarsjen i fjæresteinen som overkommelig. Dette skal vise seg å bli et vel ambisiøst prosjekt. Etter en times gange/klatring kommer vi opp med utrykket” fellebuldring”. Vi må bite i det sure eple og gjøre som Severin Suveren, ”snu i tide”. Thomas foreslår å dra lenger inn i landet hvor det har kommet mer snø. Her finner vi lekent terreng og  knusktørr snø, noe som utnyttes til solen går ned. Jeg skriver da dag fire på ski i solnedgang. Nydelig har fått et nytt synonym, Lofoten.

Surf på Flakkstad På vei ut til Haukland Asbjørn og Thomas finner bølger på Flakstad Surf Flakstad Henrik nyter solnedgangen Rennen på Unstad Utsikt ned mot Unstad. Mer kjent for sin surf, men leverer ski av beste sort. Martin Gammelsæter på vei ned rennen på Unstad Hennings Sivertsen Skjetne leker på skavlen Klassisk Lofoten med Svolværgeiten i bakgrunnen Morgen i Svolvær Asbjørn i Vikten. Kontraster Henning i Vikten Nusfjord Mads Gausdal og Asbjørn Hellås på vei hjem fra "Japanskogen" i Svolvær Henrik med spray Henrik høkker Asbjørn tar det old school Hvem sa det ikke var skogskjøring i Lofoten? Asbjørn Henrik i "Japanskogen"

Foto: Asbjørn Hellås og Henrik Burvang


3 Comments