FTG Notis: Var det virkelig episk?
Skrevet av
05.12.2017


Du har hørt det før, episk føre, en episk linje på en episk dag, episk episk episk.  Ordet episk har nærmest oppnådd klisjé-status blant norske ski-epos. Men hva betyr egentlig ordet episk?

Innen diktning finnes det episke dikt, også kalt epos. Ordet er en avledning fra det greske adjektivet ἐπικός (epikos). Ordets rette betydning er: en fortelling, et dikt, eller rett og slett ord. Ord der altså, ikke en oversettelse av HipHop uttrykket “word”, men enkelt og greit; ord. Så, kan vi sette ordets rette betydning inn i den sammenhengen vi skikjørere ville brukt det? Ta setningen: en episk linje på en episk dag, for eksempel: “Ord/dikt/fortelling føre på en ord/dikt/fortelling dag”. Jeg vet, dette gir INGEN mening!

Men slapp helt av, dette ble gresk for meg også, vi går over til morsmålet, engelsk altså.  Wikipedia forteller meg at “Epic or E.P.I.C. may refer to: art,entertainment and media”. Hæ!? Hvordan skal jeg sette DETTE inn i en sammenheng? Jeg oversetter til norsk, endrer ordklasse, og lager setningen: en kunstnerisk linje på et underholdende føre. Javel ja!? Dette gir jo bare mening om du kjører snowboard.

Henger ikke wikipedia med i tiden? Er dette “fake news”? Jeg tar en tur på urbandictionary.com, og lar kommentarfeltet avrunde denne teksten…

 

Epic (https://www.urbandictionary.com/define.php?term=epic)

“The most overused word ever, next to fail. For even more asshole points, use them together to form “epic fail”.”

“Everything is epic now. “Epic car”, “epic haircut”, “epic movie”, “epic album”. “Epic shut the fuck up!”

“Saying “epic win” doesn’t make you sound any better, either. And for fucks sake, don’t ever say it in person.”

 

.epicfail


Kontakt