POD: Protect Our Dobbeltmoral
Skrevet av
13.08.2018


POD

   Illustrasjon: Vetle Nes O’Shaughnessy

Det er midtuke i en av Norges større skianlegg. Bakkene er nesten tom, til tross for at solen står høyt på himmelen. Jeg digger slike dager. – Dette gir rom for refleksjon og ettertanke, tenker jeg, i det  Michal Jacson med «Man in the mirror» strømmer ut fra ørepluggene. Da dukker alter egoet mitt opp, Mr. Eco. Han sklir opp på siden av meg i heiskøen. Fjellräven EcoShell klær, Sweet-hjem, brede planker.  Speilglasset i skibrillene gir gjenskinn av klistremerkene; POW, I <3 Eco og Pant for pudder. Jada, forhåndsdømmingen er i gang. Hvor skal jeg begynne liksom? Vi hilser. Et anerkjennende nikk. Vi sitter i samme stol. Stolheisen klatrer høydemeter. Vi prater. Det vanlige, været altså. Først objektivt, så subjektivt. Det er bra, det er vi enig om, men jeg klarer ikke å få tankene mine vekk fra disse klistremerkene. “Pant for pudder”? Jeg tygger på det. Har det virkelig noe å si for miljøet? Er det dette som er tungen på vektskålen? Glem Paris-avtalen, vi panter i stedenfor? I 2009 ble 81 prosent av alle PET-flasker pantet,  i 2012 steg andelen til  91,7 prosent, det går fremover der altså. Med mindre “Pant for pudder” har begynt med karbonfangst, så er det lite de kan gjøre med miljøet. De klarer nok ikke å lande på månen de heller, dessverre. Burde man ikke bare la være å kjøpe brusflasker i utgangspunktet? Drikk vann!

Tankerekken blir avbrutt av en historie om en pilegrimsferd til Japan. Han har visst pantet nok til å ha samvittighet til det. Japanerne har visst en spennende kultur og god mat. Bereist type, tenker jeg.

Jeg er passiv lytter til en “episk” dag i Hokkaido, nord for Tokyo og øst for skyld og skam, bunnløst og skred-gjerder som stikkord. Men tankene mine er ikke i Japan, jeg får ikke flyttet fokus fra klistremerket, POW. Protect our winter? Hva har Mr. EcoShell gjort for å beskytte våre vintre? Eller POW sine ambassadører for den saks skyld. Det er vel ikke slik at ambassaden i POW har startet et småbruk i håp om et slags moderne Markens Grøde? De har heller reist verden rundt på andres CO2-bekostning i jakten på snø, denne varen med høy etterspørsel og synkende tilbud. De fråtser jo i CO2. Hyklere! POD: Protect Our Dobbelmoral, tenker jeg i mitt stille sinn.

– “Har du smakt Kobebiff”? Mr. EcoShell avbryter igjen.

– “Nei, var den økologisk? svarer jeg, spydig denne gangen. Mr. EcoShell  har ikke de sosiale antenne ute, han er for lengst inne i en berettning om fettinnhold i Kobebiffen og en smak han kaller umami.

 

Speilglasset i skibrillene var devaluerende i dag. Jeg går av heisen alene.  

 


Kontakt