Möjligtvis ny tur i nordöstväggen till Digertinden!
Skrevet av
04.02.2012


Long time no see!

Nu har jag äntligen fått fingrarna ur,  och tänkte jag skulle bidra med ett inlägg här på sidan! Har väl äntligen gjort något ut av det ordinära och har något jag kan skryta om:) bilderna är delvis från gopro och går inte att trycka på men det ska jag ändra när jag har lite bättre tid och internet..

Hittills i vinter har jag spenderat min tid i Sogndal och en del i Gällivare. Massvis med snö och lek. Men nu är jag, Kristian och Endre uppe på två veckor praktik i Lofoten, Leknes/Bollstad. Vi hade väl egentligen stora planer när vi valde praktikplats i höst men åkte hit med ganska låga förväntningar eftersom att, ja all snö har väl kanske åkt till Sogndal?! Här var det iallafall helt svart när vi kom, Mordor med florsocker(melis) i mina ögon, Mekka i Endres?! Kristian var någonstans i mitten och såg bara ännu fler skidåkmöjligheter i de ännu mer markerade(vertikala och trådsmala) rännorna som kommer ner på var och varannan fjälltopp här.

Efter att vi hade gjort bort 18 av 20 timmar av våran praktik med vest-lf vgs på en väldigt fin övernattningstur så tog vi en sorts rekognosceringstur lite längre västerut. När jag ser massa is så tänker jag bara blankt och fint och dumt att åka skidor på men där hittade Endre på en gång något kul istället. Möjligtvis en helt ny tur i nordöst-väggen på Digertinden i Lofoten. Vi for dit tidigt dagen efter och började isklättra i gryningen. Endre klättrade på led medan jag och Kristian klättrade, pausade, Fikade och pratade skitsnack parallellt efter honom hela vägen. Det blev totalt 4replängder på is, 2 på mix(sten och is), två löpande längder, battleskars och nästan 500höjdmeter.

Mamma är nog glad att hon inte visste vad jag höll på med samtidigt som hon gick och shoppade på Jokkmokks marknad. Ungefär lika glatt ovetande som jag själv var på morgonen eftersom att jag inte riktigt hade översikt på vad vi hade gett oss in på. Det visade sig iallafall bli en utomordentligt fin tur. Morgonen startade med lite snöfall men på vägen upp över de första stora isväggarna så kom det lite blå himmel, och längre bort på andra sidan fjorden lyste solen delvis upp så att vi hade fin utsikt hela vägen. Endre fick be mig och Kristian att skynda oss lite under den sista löpande längden. Eftersom vi inte hade sett alltför noga på sidan dagen innan blev vi osäkra på hur långt vi faktiskt hade kvar när solen började gå ner. Sista biten var nästan med löpsteg upp för en snöfylld ränna. Kunde inte riktigt förstå hur Endre kunde dra före i repen så snabbt, tills vi hade kommit över en drivkant. Då stod vi helt plötsligt uppe på toppen och såg att Endre hade sprungit en replängd ner på baksidan. Nu är det ingen tvekan om saken, Mordor ligger någon annanstans för soledgång i Lofoten är magiskt! Turen blev bara bättre för på baksidan fanns en stig och lite snö som tog oss lätt ner till vägen igen där Endre lyckades stoppa en buss, den så kallade Is-ekspressen(?!), som tog oss tillbaka till bilen.

Jag vaknade med en spricka i läppen och blåa knän medan Endre har en fotboll till hand. Hör till sporten enligt Endre!:) Imorse snöade det så imorgon blir det skidåkning:) Livet är toppen! Hälsningar från Lofoten.

 


Kontakt
Warning: include_once(/customers/c/d/9/fjelltelegrafen.no/httpd.www/wp-content/plugins/theme-inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /customers/c/d/9/fjelltelegrafen.no/httpd.www/wp-content/themes/sandbox/footer.php on line 30 Warning: include_once(): Failed opening '/customers/c/d/9/fjelltelegrafen.no/httpd.www/wp-content/plugins/theme-inc.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /customers/c/d/9/fjelltelegrafen.no/httpd.www/wp-content/themes/sandbox/footer.php on line 30